Seminte de facelia cat. 1

Seminte de facelia cat. 1


35,00 lei
cu TVA

 

Pret: 30 lei/kg 

Necesar seminte/hectar:11 kg

Planta melifera ce secreta nectar pe tot parcursul zilei cu o usoara crestere spre ora pranzului . Potentialul nectarifer al florilor oscileaza in limite largi,in functie de conditiile climatice,precum si de perioada in care a fost semănata. Cantitatea de nectar e de 1-4,5mg/floare,cu o concentratie medie de 28% zahar. Florile sunt cercetate de albine intens pe toata perioada infloritului . Frecventa de vizitare fiind mai mare dimineata,când  culeg nectar si polen, iar dupa amiaza mai mult nectar.

Infloritul dureaza 30-50 zile functie de conditiile climatice , iar productia de nectar oscileaza intre 600-1000 litri / ha , in conditii mai putin favorabile 300-600 litri/ha.

SAMANTA ESTE INSOTITA DE BULETIN DE ANALIZA ELIBERAT DE INSPECTORATUL TERITORIAL PENTRU CALITATEA SEMINTELOR SI MATERIALULUI SADITOR.

Cantit

  • Plati securizate Plati securizate
  • Livrare rapida Livrare rapida
  • Retur asigurat Retur asigurat

PROSPECT -  SEMINTE  DE FACELIA –

PREZENTAREA FACELIEI:

                Inalta de 40-60cm,tulpina ramificata purtind mai multe inflorescente in forma de evantai a caror inflorire incepe de la baza.Perioada de vegetatie este scurta ,de la rasarire la inflorire trecind 45-55 zile ,iar durata infloritului e de 30-50 zile functie de factorii climatici.La cimpie cu arsita durata de inflorire e de 25-30 zile iar in zonele mai umede cu temperaturi moderate e mai mare.

Facelia are 3 mari intrebuintari:

1. Planta melifera ce secreta nectar pe tot parcursul zilei cu o usoara crestere spre  ora pranzului . Potentialul nectarifer al florilor oscileaza in limite largi,in functie de conditiile climatice,precum si de perioada in care a fost semanata . Cantitatea de nectar e de 1-4,5mg/floare,cu o concentratie medie de 28% zahar. Florile sunt cercetate intens toata perioada infloritului . Frecventa de vizitare fiind mai mare dimineata,cind culeg nectar si polen, iar dupa amiaza mai mult nectar.Infloritul dureaza 30-50 zile functie de conditiile climatice , iar productia de nectar oscileaza intre 600-1000 litri / ha , in conditii mai putin favorabile 300-600 litri/ha.

2. Planta furajera,bogata in proteina,ca planta furajera secundara ce produce repede masa verde si nepretentioasa .Animalele o consuma cu placere daca e un soi fara perisori si daca sunt obisnuite de crescatori . Nu e pretentioasa fata de conditiile de clima si sol , cultivindu-se si in zonele sudice,mai secetoase si  in  cele nordice mai racoroase.

3. Ca ingrasamint  verde , facelia se coseste imediat dupa ce se incheie infloritul . 

AMPLASAREA CULTURII                                                                                                                                        

Cele mai bune conditiile ofera solurile cu textura mijlocie care au o buna capacitate de aeratie si de retinere a apei. Nu sunt recomandate solurile saraturoase si cele cu exces de umiditate.Sunt plante sensibile la aciditatea solului . Pentru productia de saminta se evita  solurile infestate cu Cuscuta si Avena,seminte greu de separat de cele de facelia.         

LOCUL DE ASOLAMENT                                                                                                                        

Mai bune rezultate se obtin dupa plante ce parasesc devreme terenul si care nu lasa resturi vegetale ca cerealele paioase de toamna ca si plantele furajere ce parasesc devreme terenul.

PREGATIREA PATULUI GERMINATIV

Facelia face parte din categoria semintelor mici astfel pentru o rasarire si o dezvoltare ulterioara buna sunt necesare urmatoarele lucrari:

1. Lucrarea de arat (dau discuit cu discul mare) se va executa toamna la minim 25 cm. Astfel terenul va fi in profunzime afanat.  Aratura trebuie sa fie cat mai uniforma deci a se regla plugul cat mai bine. A se evita aratura de primavara pentru ca in acest fel se pierde apa din sol, iar efectul va fi o rasarire proasta si neuniforma. Dupa o aratura de buna calitate executata in toamna nu va mai fi necesara in toamna sau in primavara o trecere cu discul mic deci nu se va face o cheltuiala in plus si nu se va pierde apa.

2. In primavara  este indicata o lucrare de cultivator urmat de croscheleti (pentru a compacta solul la suprafata). Cultivatorul va fi reglat sa lucreze la o adancime de 3-4 cm. Lucrarea se va efectua  in diagonala pe aratura pentru o cat mai buna uniformizare. Astfel nu se pierde apa din sol si se creaza conditii bune de rasarit. Atentie a nu se intra prea devreme la aceasta lucrare, cand solul este inca ud si se taseaza mult prea tare si isi pierde structura.

Astfel :  1.  a) -se va obtine un pat germinativ destul de tasat,  care va face mult mai intim legatura intre sol si semintele de facelia, determinand o rasarire uniforma.

                    b)  Se va conserva apa acumulata peste iarna, iar semintele de facelia vor avea apa pentru o rasarie rapida si uniforma (nu vei astepta sa ploua ca sa rasara)

Cea mai IMPOTANTA urmare a unei rasariri timpurii si uniforme este faptul ca facelia se va dezvolta inaintea ca semintele din rezerva de buruieni a solului  sa rasara, si astfel ea va acoperi terenul. Prin urmare soarele nu va mai ajunge la buruienile abia rasarite care vor pieri. Dar daca lucrarile din toamna si din primavara nu se executa corect si se pierde apa din stratul germinativ sau acesta nu e bine maruntit si tasat seminte semintele nu vor avea conditii de germinare imediat dupa semanat si vor astepta o ploaie pentru a rasari. Astfel buruienile vor avea timp si spatiu sa se dezvolte si sa inunde cultura iar plantele de facelia vor fi mai rare prezentand pe alocuri goluri. In astfel de conditii este foarte greu de curatat cultura prin alpicarea erbicidelor.

2.  In profunzime (5-25cm) solul va fi afanat si va retine mult mai bine apa din iarna sau de la orice ploaie venita in vegetatie.

SEMANATUL- TEHNOLOGIE

Semantul se poate realiza de 2 ori/an pentru a acoperi toata perioada de cules .

Pentru a programa un cules trebuie avut in vedere faptul ca in conditii de temp ridicate ( vara ) din momentul semanatului dureaza 7-8 zile pentru ca plantele sa rasara , si 40-45 zile pt.ca sa infloreasa .  De la semanat pana la infloruitul culturii dureaza app.50 zile .

IMPORTANT : PREZENTA APEI IN SOL LA SEMANAT !! ( in cazul lipsei de apa vor fi necesare 50 zile din momentul primelor precipitatii ). Semanatul se poate face  -    tomna inainte de inghet pentru ca semintele de facelia sa nu germineze. Asfel in primavara facelia va rasari mult mai devreme cu o rasarire uniforma. Ca dezavantaj al semanarii in toamna este faptul ca este supusa brumelor tarzii  in primavara ( in special pe luncile unor rauri ) , fenomen care poate distruge cultura in unii ani. Facelia rezista la brume de minim - 4, -5 grade C.

Primavara  timpuriu cand solul va avea cateva zile la  rand 3-5 grade celsius.                                                 

 Insamantarea se face cu samanatorile SUP la distanta de 25 cm intre randuri cu norma de samanta de 8-10 kg/ha. Semintele se INCORPOREAZA  la agancimea de 2-3 cm(a nu se incorpora mai adanc pentru ca fiind seminte mici nu vor avea energia germinativa pentru a rasari). Dupa semanat este obligatoriu tavalugirea culturii     (tasarea ) , pt obtinerea unei rasariri uniforme.

LUCRARILE DE INTRETINERE SI INGRIJIRE                                                                                           

Pe tot parcursul perioaadei de vegetatie, cultura se va tine curata de buruieni si in mod special cand culturile sunt destinate produceri de samanta sa fie libere de Avena Fatua si Cuscuta ssp, prin prasile, erbicidare sau pliviri repetate. Erbicidarea se poate face odata cu pregatirea patului germitativ  sau imediat dupa semanat(inainte ca facelia sa fi rasarit)cu :-Dual Gold 1-1,5l/ha pentru monocotiledonate.  –se mai poate aplica si Afalon 1l/ha daca solul este puternic infectat cu buruieni dicotiledonate anuale. In vegetatie se pot folosi Afalon in doza de  1l/ha atunci cand plantele de facelia au minim 4 frunze(plantele mai mici de facelia vor muri). Afalon actioneaza asupra plantelor tinere dicotiledonate si partial monocotiledonatelor anuale.  In cazul cand cultura este infestata su palamita se poate folosi Lontrel in doza de 200-500ml/ha.                                  

RECOLTAREA                                                                                                                                                                         

Se recomanda recoltarea in 2 faze: in prima faza plantele se recolteaza cu vindrovarul prin lasarea plantelor in brazde in vederea uscari.In adoua faza se face recoltatul cu combina echipata cu picapuri pt ridicarea plantelor din brazda, atunci cand semintele au o umiditate de 10%. Combinele trebuie sa fie bine etansate in vederea eliminari pierderilor si reglate corespuzator pt seminte mici, turatie mica la toba si vant slab.        Momentul recoltatului in 2 faze se stabileste cand semintele de la baza inflorescentei sunt brunificate. Recoltarea se poate face si intr-o singura faza prin folosirea unui desicant, atunci cand semintele la baza au inceput sa se brunifice, folosind produsul Reglone in cantitati de 4l/ha. CONDITIONAREA:  In general la semintele mici trebuie sa creasca atentia in vederea preveniri si indepartari oricaror riscuri de amestec mecanic atat in timpul recoltari cat si a conditionarii. Dupa recoltare se face o precuratire a semintelor in vederea eliminari resturilor vegetale care ar putea duce la deprecierea calitati semintelor. Selectarea se face cu site carespunzatoare pt seminte mici.                                                DISTRIBUITOR  :   S. C APICRIS NATURA  S.R.L                                                                                                               

134

Referinte specifice

Recenzie

Nu sunt opinii ale clientilor in acest moment.

Scrie-ti recenzia

Seminte de facelia cat. 1

 

Pret: 30 lei/kg 

Necesar seminte/hectar:11 kg

Planta melifera ce secreta nectar pe tot parcursul zilei cu o usoara crestere spre ora pranzului . Potentialul nectarifer al florilor oscileaza in limite largi,in functie de conditiile climatice,precum si de perioada in care a fost semănata. Cantitatea de nectar e de 1-4,5mg/floare,cu o concentratie medie de 28% zahar. Florile sunt cercetate de albine intens pe toata perioada infloritului . Frecventa de vizitare fiind mai mare dimineata,când  culeg nectar si polen, iar dupa amiaza mai mult nectar.

Infloritul dureaza 30-50 zile functie de conditiile climatice , iar productia de nectar oscileaza intre 600-1000 litri / ha , in conditii mai putin favorabile 300-600 litri/ha.

SAMANTA ESTE INSOTITA DE BULETIN DE ANALIZA ELIBERAT DE INSPECTORATUL TERITORIAL PENTRU CALITATEA SEMINTELOR SI MATERIALULUI SADITOR.

Scrie-ti recenzia